I miejsce Oliwii Jackiewicz , która zna smak ekologicznej żywności :)
opr.R.B. na podstawie informacji prasowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego https://www.mazovia.pl/dla-mediow/informacje-prasowe/art,4420,uczniowie-z-mazowsza-specjalistami-od-ekologicznej-zywnosci-.htmlCo jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? Co oznacza produkt ze znakiem „Fairtrade”? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – na te i inne pytania odpowiadali w środę 5.06.2019 uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.
Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty. Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4-8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań.
Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się: w kategorii klas IV–VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):
I miejsce - Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
I miejsce - Oliwia Jackiewicz (klasa VIa ) Publiczna Salezjańska Szkoła Podstawowa im. św. D. Savio w Mińsku Mazowieckim,
I miejsce - Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.
Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody, m.in. telefony komórkowe i zegarki. Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu wzięli udział w wycieczce na warszawskie Stare Miasto oraz do Parku Miniatur Województwa Mazowieckiego.
W konkursie startowały również Alicja Murawska z klasy VII i Weronika Jabłońska. Gratulujemy zarówno uczestniczkom , jak i opekunom merytorycznym p. Katarzynie Wasil i p. Jolancie MIąsek.