CO ZJADAM I JAKĄ MA WARTOŚĆ ???

Autor galerii: Katarzyna Wasil 9 marca 2017.

Dnia 9 marca na lekcji przyrody odbyły się kolejne zajęcia warsztatowe z cyklu- Uczeń w działaniu! Tym razem w roli głównej wystąpili uczniowie klasy 5 PSSP, którzy z ogromnym zaangażowaniem wykrywali składniki pokarmowe w różnych produktach spożywczych oraz określali ich rolę w organizmie. Szukali min. cukru - skrobi przy użyciu wodnego roztworu jodyny. Jedna z grup poszukiwania rozpoczęła w produktach sypkich tj. mąka, cukier puder, kakao, mąka ziemniaczana, mleko w proszku. Kolejna szukała w różnych produktach spożywczych – chlebie, bułce, owocach i warzywach a także w słodyczach. Uczniowie sprawdzali również obecność tłuszczów w nasionach i owocach wybranych roślin. Na kartce papieru rozgnietli len, słonecznik, jęczmień, chia, dynię, kawę i nerkowce. Dwie z grup podeszły do zadania inaczej, mianowicie przeanalizowały etykiety popularnych produktów, które bez większego zastanowienia, spożywamy na co dzień -prawda była dla niektórych szokująca… Bardzo ciekawym sposobem na uświadomienie sobie zawartości cukru np. w batoniku, było odważenie go na wadze i porównanie z gabarytem lubianego przysmaku.

Jakie wnioski ? Odżywiaj się zdrowo i bądź świadomy, co trafia do Twojego żołądka każdego dnia!